Skip to main content

Yoğurt Faydaları

Her besin içerisindeki mineraller sayesinde vücuda farklı katkı sağlar. Yoğurt ise zengin vitamin ve mineral içeriği ile sağlığa katkı konusunda ilk sıralarda yer alıyor.  Yoğurdun geleneksel Türk mutfağındaki yeri de oldukça önemlidir. Hemen her yaştan insanın yemeklerde keyifle tükettiği yoğurdun pek çok faydası bulunuyor. Özellikle probiyotiklerin bağırsak sağlığı açısından önemi yoğurdu daha da önemli bir besin haline getiriyor. Ayrıca kalp, damar hastalıkları, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı bir savunma mekanizması geliştirirken obezitenin de önüne geçmede etkili oluyor. Yoğurdun yapısında karbonhidrat, yağ ve kaliteli protein bulunmaktadır. B grubu vitaminler, sofsor ve kalsiyum da içeriğinde mevcuttur. Kazein, süt proteini olmakla beraber oldukça büyük bir moleküldür ve bağırsak bölgesinde emilimi de oldukça güçtür. Ancak peynir ve yoğurt gibi ürünlere dönüştüğünde kazeinin küçük parçalara ayrıldığı bilinmektedir. Bu da protein emilimini artırır.

Yoğurtlar yağ oranlarına göre farklılık gösterir. Az yağlı, yarım yağlı, yağlı veya yağsız çeşitleri bulunmaktadır. Dışarıdan satın alacağınız normal yoğurtların tat ve kıvamını artırmak adına gum, nişasta ya da jelatin gibi katkı maddeleri eklenebiliyor. Tat açısından ülkemizde en çok inek sütü tercih ediliyor diyebiliriz. Fakat keçi, manda ve koyunun sütünden de yoğurt üretimi yapılmaktadır. Ham madde olarak kullanılmakta olan bu sütlerin içerisindeki bileşenler aynıdır. Hangisini seçerseniz seçin elde edeceğiniz yoğurt besin ve mineral anlamında önemlidir. Birtakım küçük besin bileşen farkları görülebilir. Mesela koyun sütünde, içeriksel kaliteyi artırmak için kuru madde oranı diğerlerine oranla daha fazladır. İnek sütünde yağ miktarı düşük iken manda sütünde protein hayli fazladır.

Gıdanın probiyotik olması sindirim sistemi sağlığı açısından önemlidir. Bir gıda için probiyotik ürün diyebilmek adına sağlığa destek veren mikroorganizmaların yeterli kıvamda olması gereklidir. Marketlerde gördüğünüz pastörize ve uzun ömürlü yoğurtlar üretim aşamasında ısıl işleme maruz bırakılırlar. Bu durum onların raf ömürlerini uzatmaktadır. Fakat bu ısıl işlem neticesinde yararlı bakteriler de değerini kaybeder. Bu durumda probiyotik besin olarak adlandırmak da pek mümkün olmayacaktır. Ev yapımı yoğurtlara baktığımızda probiyotik bakterileri bu yoğurtlarda görülse dahi safra, sindirim, mide asit enzimlerine karşı dayanıksız olacaktır. Bu sebeple evde yapılan yoğurt için de probiyotik gıda demek doğru olmayacaktır. Fakat fermente bir besin olan yoğurt mayalanma sırasında üretilen yararlı bakteriler ile bağırsak sağlığına katkı yapmak mümkün olur. Bununla beraber yoğurt probiyotik gıda sınıfına girmiyor diye tüketilmemesi gerekir anlamı da çıkarılmamalıdır. Tam tersi her açıdan faydalı bir besini her gün tüketmeniz vücudunuz için son derece faydalıdır.

Her ne kadar günümüzde marketteki normal yoğurtlara karşı katkı maddeleri sebebi ile bir önyargı oluşmuş olsa da genel anlamda bu yoğurtların içerisinde düşünüldüğü kadar katkı maddesi yoktur. Özellikle son yıllarda gelişen teknoloji, hijyenin iyileşmesi, ambalaj kalitesinin artması gibi durumlar göz önüne alınabilir. Bunun yanı sıra insanlar son yıllarda oldukça ilgi gösterilen organik gıda kapsamındaki yoğurtlara da yönelmektedir. Tamamen organik ve doğal bir şekilde üretilen yoğurtlar hiçbir katkı maddesi içermemekle beraber ülkemizde de yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Kromozom Organik olarak sizlere organik yoğurt çeşitlerimizle hizmet vermekteyiz. Eğer aradığınız katkısız ve güvenilir üretim süreci ve ambalajı ile bir yoğurt almak ise doğru adreste olduğunuzu bilmenizi isteriz. Yıllardır insanlara organik, katkısız ve doğal gıda ürünleri sunan firmamızda birbirinden farklı süt ve süt ürünlerini bulabilirsiniz. Yoğurdun vücut için gerekli tüm mineral ve vitaminlerinden faydalanmak isterseniz, sofralarınızda lezzetli bir deneyim için günün 24 saati sipariş verebilirsiniz. 

Whatsapp Sipariş Hattı

0505 088 04 79